NÄYTTELYT JA TEOKSET

Espan lava, 1.-24.12.2015
Useita tekijöitä: Jouluvalokalenteri
Uusi valoteos joka ilta
Exhibition Laboratory, 3.10.2015
Galleria Kandela, Mammu Rankanen, Virpi Juntti, Kaisu Hölttä: Light Chi
Liike ja valo -konseptin ensiesitys
Kurvi, Hämeentie 31, 1.-15.12.2011
Ekola, Kauppinen, Kilpeläinen, Kivinen, Kääriäinen, Salmi: Valotilanteita
Taidetta bussinodottajille ja ohikulkijoille
Kaapelitehdas, Pannuhalli, 22.-25.4.2010
Ervasti, Haapoja, Kivinen, Lagus, Palmu, Ruohtula, Storm: Valoarkisto
Seitsemän tulkintaa tyhjästä tilasta
Kellosaaren kulma, 22.2.-9.3. 2010
Jane Hughes, Kaisa Salmi: Vereslihalla

Kellosaaren kulma, 11.2.-18.2. 2010
Tuomas Norvio, Marianne Lagus, Ainu Palmu: Kaari

Zodiakin yleisölämpiö, Kaapelitehdas 12.3.-5.4.2009
Valosuunnittelija Johanna Naalisvaara: Vihreä - teos rakkaudesta vihreän värin eri sävyihin

20.11.-11.1.2009 Valosuunnittelija Tarja Ervasti: Portti ja muita heijastuksia (Studio 1)
Tarja Ervasti toimii valosuunnittelijana draaman, tanssin ja oopperan alalla. Hän on valosuunnittelun pioneereja Suomessa, ja on laajentanut valosuunnittelijan ammattikuvaa myös tilataideteosten, ympäristötaiteen ja arkiympäristöön sijoitettujen teosten alueelle. Hän on töissään korostanut ekologista kestävyyttä mm. käyttämällä tuulivoimaa valoteoksen energianlähteenä. "Näyttelyssä on läsnä tilataideteoksen kehyksessä useampia pienimuotoisia teoksia. Teoksessa Portti (2007) tutkin heijastavuutta ja peiliä kuvan elementtinä. Uusissa töissäni jatkan valon aineettomuuden pohdintaa ja heijastuksien kaleidoskoopin kääntelyä."
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa

20.11.-11.1.2009 Valosuunnittelija Sirje Ruohtula: Silta (Studio 2)
Ruohtulan "Silta" on valoon ja projisoituun kuvaan perustuva taideteos, jonka kautta hän purkaa ja erittelee kohteeseen eri vuorokauden aikoina lankeavan, ja kohteen muovaaman valon suhdetta. Teoksen kuvamateriaali on kuvattu 1999 ja 2007 Pariisissa.
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa

2.10.-9.11. Kuvasuunnittelija, mediataiteilija Teemu Määttänen: Noste (Studio 1)
Videoprojisoinneilla tilaa luotaavassa Nosteessa kaksiuloitteinen kohtaa kolmiuloitteisen ja kuva liikkuu materian ja illuusion rajapinnassa. Noste on osa Määttäsen tutkimustyötä Tutkivan teatterityön keskuksessa.
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa
>>> teemumaattanen.pp.fi

2.10.-9.11. äänisuunnittelija, tutkija Antti Nykyri ja äänisuunnittelija Jari Kauppinen: Sound Sources (Studio 2)
Näyttely tarjoaa ennakkoluulottoman näkökulman soittimiin, soittamiseen sekä näistä syntyviin ääniin. Kävijät voivat käyttää näyttelyssä äänilähteitä, joilla on oma, äänisuunnittelun keinoin toteutettu estetiikkansa. Tekijöiden tarkoituksena on nähdä virtuoottisen ja konventionaalisen soitin- ja soittajakäsityksen tuolle puolelle. Ääni- ja käyttöliittymäsuunnittelun avulla pyritään toteuttamaan helposti lähestyttäviä ja kiinnostavia, vaihtoehtoisia soittimia. Ne toimivat näyttelyesineinä ja kävijöiden niillä soittama sekä tilassa muutoin kuultava ääni muodostavat yhdessä teoksen äänellisen kokonaisuuden. Soittimien toteutuksessa yhdistyvät akustinen äänen tuottamisen prosessi, käsin kosketeltavat ja konkreettiset käyttöliittymät sekä digitaalinen äänen prosessointi.
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa
>>> www.nykyri.net

15.8.-21.9. Valo- ja äänisuunnittelija Ilkka Volanen: juhlanäyttely Palava jää (Studiot 1+2)
Suomalaisen valo- ja äänisuunnittelun uranuurtajan, Ilkka Volasen 40-vuotistaiteilijajuhlanäyttely Palava jää esittelee hänen tietään 60-70-luvun rockin ja undergroundin valo- ja äänimiehestä teatterintekijäksi ja valotilataiteilijaksi.
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa

9.5.-29.6.2008 Lavastaja, valosuunnittelija, tilataiteilija Salla Salin: A Room with a View (Studiot 1+2)
Salla Salinin teos tutkii paikassa olemisen mekaniikkaa. Se tarkastelee olemassaolon käsitteitä tilallisista lähtökohdista käsin, pohtien erityisesti valon olemusta ja sen suhdetta havaintoon. Mitä valo on, miten se ja sen havainto vaikuttaa käsitykseemme paikasta, tilasta ja ajasta.
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa

14.3.-20.4.2008 340-780 nm
340-780 nm esittelee Teatterikorkeakoulun Valo- ja äänisuunnittelun laitoksen järjestämän "valo kuvataiteena" -jakson töitä. Jaksolla tutkittiin valon itsenäisiä ilmaisumahdollisuuksia taiteen kontekstissa. Prosessi oli itseohjautuva ja sen tarkoitus oli etsiä ja tutkia, ei määritellä.
Osa 1, 14.3.-30.3. Kalle Ahonen, Raisa Kilpeläinen, Hanna Käyhkö, Samuli Laine, Aleksi Linnamaa, Ilkka Paloniemi, Juho Rahijärvi
Osa 2, 4.4.-20.4. Jenni Kääriäinen, Nadja Räikkä, Tuli Truco, Jenni Viitanen
Näyttely oli osa Teatterimuseon Valon teemavuoden Galleria Kandela -sarjaa

13.-18.12.2007 UTU - kalpean valon pehmeä paino
"Valojen jäljillä" - projektissa työryhmä (Mia Kivinen, Antti Nikkinen ja Maija Paju) tutkii maailman eri alueiden valojen - sekä luonnon- että ihmisen tekemän valon - ominaisluonteita. Ensimmäinen kohde oli Japani.
8.-17.1.2007 Pimeä projekti
Pimeä projekti oli valosuunnittelija Tomi Humaliston ja työryhmän yritys tarkastella kysymyksiä näkemisestä, näkyvyydestä ja niiden rajalla olemisesta esityksellisen installaation keinoin.

24.11.-16.12.2006 Sille lapselle, joka oli (ja sille, joka aina on)
Tiina Makkosen, Jari Kauppisen ja Sirje Ruohtulan installaatio oli esillä kesällä 2006 Galleria Kandelassa, ja Valon voimat -kaupunkitapahtuman puitteissa Kaisaniemen metroasemalla marras-joulukuussa 2007.Alkuun || Näyttelyt || Muu ohjelma || Yleisökeskustelut || Kiitos || Galleria Kandela || Lehdistölle